onsdag 26 juni 2013

Bilder och upplevelser från Alanya, Turkiet

Har tänkt länge att jag skulle samla ihop lite bilder och skriva och berätta om hur vi hade det på vår semesterresa till Alanya i Turkiet, men bättre sent än aldrig. Min man och jag hade aldrig varit till Turkiet tidigare och hade inte heller så höga förväntningar på resmålet. Men vi reste tillsammans med fyra kompisar som varit där och bott på samma hotell förut, bara att haka på. Resebolaget heter Nazar och allt fungerade perfekt från start till hemkomst. Dessutom var priset bra, vilket naturligtvis bidrog till att göra reseupplevelsen lite extra trevlig.

OBS! Alla bilder går att se i större format om du vill, bara klicka på bilderna!

Hotell Karat
ligger centralt i Alanya längs Ataturk Street och är ett ganska litet hotell med trevlig personal, rent och fint och all inclusive. När en av våra vänner fyllde år bjöd personalen hela vårt gäng på champagne och hon fick en stor blombukett. Sånt uppskattas!!! På kvällarna efter middagen samlades hotellgästerna vid poolen fram till kl. 23 när poolbaren stängde. Vi träffade och lärde känna några trevliga människor där, bland annat ett par jättegulliga unga tjejer från Luleå som vi "adopterade". Ataturk Street är ett riktigt shoppingstråk, så för den som vill gå i butiker och ha nära till restauranger och uteliv ligger det hotellet helt perfekt! 


Kroppsvård
Vi började med ett turkiskt bad - hamam -och ljuvligt skön helkroppsmassage, vilket jag kan rekommendera! Vilken skön start på två veckors semester. Och har man aldrig känt sig riktigt renskrubbad tidigare så blir det en premiärkänsla. Min man gjorde en tatuering billigt medan vi var där och han startade med ett besök hos barberaren, där han blev både klippt och rakad och fick till och med ansiktsmask! 


Sol och bad
Från hotellet gick badbussar regelbundet till en fin del av Cleopatra Beach, om man inte föredrog att ta en promenad ner till stranden vilket tog ca 5 minuter. Ingen av oss tycker att det är speciellt roligt att ligga och pressa hela dagarna på en solsäng, vi föredrar att se oss om och uppleva saker. Men Medelhavet var underbart varmt och skönt och vågorna ljuvliga så det blev många sköna dopp! Givetvis gick det även att stanna vid hotellpoolen, men eftersom vi hade en himla tur med vädret blev det alldeles för hett där på dagarna. Då svalkade det mycket skönare från havet, kan jag lova. Men solen var stark och trots att vi var duktiga på att smörja in oss, så lyckades vi bli solbrända. 

Utflykt till bergen

En dag tog vi en taxi upp till bergen och taxichauffören lyste som en sol när han fick köra oss dit. Han guidade oss tre mil tills vägen tog slut och det visade sig att där låg hans hemställe. Familjen odlade en hel del frukt och grönt som de sedan sålde på marknaden i Alanya. Han plockade och bjöd på en stor påse av sina körsbär och vi fick smaka hans egna solvarma apelsiner och jag fick en vacker ros ur hans trädgård. Bergen bjöd verkligen på en hänförande panoramautsikt, men naturligtvis tog mitt kamerabatteri slut, så jag fick klara mig med kameran i mobilen... Båtutflykt med "piratskepp"


 En annan dag gjorde vi en båtutflykt hela gänget med ett av alla dessa pittoreska piratskepp som ligger vid Östra stranden. Bara att gå dit och boka, enkelt och värt varenda lira! Eftersom vi var så pass många fick vi chartra en mindre båt för oss själva och det lönade sig även då att förhandla om priset! Härlig upplevelse att få se kusten från vattnet och vi gjorde lunchstopp med grillfest ombord och vi rundade även Alanyaklippan. Den som ville kunde dyka i från båten och simma i det varmt tempererade havsvattnet. Personalen på båten berättade att man ibland kunde se delfiner, men sån tur hade inte vi den dagen. 


Alanyaklippan och borgen
Längst upp på klippan ligger Alanya Castle och resterna av en lång mur, så det blev en utflykt med buss dit upp och sedan promenerade vi ner igen. Vilken fantastisk utsikt! Och givetvis spännande historia att ta del av. De gamla ruinerna hade en hel del spännande saker att berätta...


Ulas Beach
Eftersom vi heter Ulas i efternamn var vi ju bara tvungna att göra ett besök till Ulas Beach några kilometer utanför Alanya och vi tog taxi dit och bussen hem. Själva stranden var inte speciellt fin men alldels intill låg Ulas Restaurant, otroligt vackert belägen på klipporna och de serverade jättegod mat!! Det var verkligen värt ett besök! Stranden besöktes nästan uteslutande av turkarna själva och de både fiskade på stranden och kvinnorna badade med kläderna på! De berättade att lediga dagar var detta ett populärt utflyktsmål då de gärna samlades och hade grillfester vid stranden. Självklart träffade jag ett antal hundar under resan, men lite överraskande var ju att träffa Alaskan huskies i Turkiet!

Floden Dim Chai
En dag åkte vi hela gänget till Dim Chai för att se grottorna där, ett välbesökt turistmål tydligen. Spännande att gå där nere och titta på alla formationer! Därefter fortsatte vi till ett ställe längs floden där vi serverades lunch på flottar i vattnet, som för övrigt var iskallt! Det blev också en minnesvärd utflykt. 


                                Arkeologiskt museum och andra sevärdheter 
Förutom dagliga morgonpromenader, billig shopping med mycket prutande och flera goda restaurangbesök hann vi även med ett besök på Alanyas arkeologiska muséum, där vi imponerade strosade omkring ett par timmar. Dom var duktiga, romarna. Och vi lärde oss ett och annat nytt om romartiden och hur de levde då. Utställningen på muséet var dessutom både snygg och intressant. Och i parken utanför strosade en vacker påfågel omkring bland gravstenar, kistor, krukor och planteringar. 
Alanya har dessutom flera välskötta parker och strandpromenader med vackra blommor och skulpturer. Det städas och hålls snyggt och människorna är trevliga mot turisterna. Det finns även en marknad man bör besöka, där turistshopping blandas med försäljning av grönsaker och frukt i massor. Mitt bland alla hotell kan man dessutom hitta vanlig bostadsbebyggelse och här och där ett gammalt hus som bryter av så skönt mot det andra.  Sammanfattningsvis överträffade Turkiet som resmål våra förväntningar. Vi har sett mycket vackert och intressant, ätit mycket god mat, badat och njutit både till kropp och själ. En avkopplande och skön resa som vi kan njuta av i minnet för lång tid framöver. Trevligt ressällskap, fantastiskt väder och många glada stunder bidrar till ett stort plus i kanten för hela upplevelsen. Eftersom det är busenkelt att göra saker på egen hand, slipper man den kvävande turistkänslan man lätt kan få på utflykter ordnade av resebolagen. Huvudsaken är att man orkar pruta!!!

4 kommentarer:

Ingemar Ström sa...

Det var roligt och få ta del av er semesterresa!
Fina bilder och en intressant berättelse! :-D

Tant Kalle sa...

Tack så mycket Ingemar!!! :D

Marja Konttila sa...

Rekommenderar tillägget +1 -knappen här.

Tant Kalle sa...

OK, tack :D