måndag 29 juli 2013

Visfestival Holmön

Holmön ligger mitt i Kvarken, mellan Umeå på svenska sidan och Vasa i Finland. Ögruppen består av ett stort antal öar och skär. De största öarna är Holmön, Ängesön, Grossgrunden, Holmögadd och Stora Fjäderägg. Holmö by ligger på norra delen av Holmön, som är den nordligaste och största ön i ögruppen. På Holmön finns ca 60 åretruntboende. Sommartid finns restaurang på Panget, båtmuseum, vandrarhem mm. Vidare arrangeras postrodd, jazzfestival och visfestival samt Norrlandsvecka Holmön under vilken man presenterar Holmön för besökare. Vägnätet är drygt 2 mil och går via en bro även ner till södra delen av Ängesön. Med cykel kan en besökare på bästa sätt se öarna. 


 För tjugonde året i rad bjöd Holmön på Visfestival sista helgen i juli. Vi och våra vänner packade vår campingutrustning och tog färjan Helena Elisabeth över från färjeläget i Norrfjärden tidigt på fredagsmorgon. Spegelblankt hav, solsken från klarblå himmel och festivalhumöret på topp. En fin tradition att en gång per år samlas för att tälta och umgås med sina bästisar och vi har alltid roligt när vi träffas! Ursprungligen var det vi tjejer och några fler som kände varandra och sedan har gänget utökats med männen i våra liv medan andra tjejer har försvunnit ur gemenskapen.

Vi lyckades få riktigt bra tältplatser på en höjd mot skogen med grillplats mellan tälten och utsikt över Byviken och alla båtar i hamnen. När allt var på plats och vi hade installerat våra prylar i tälten gick vi till Lanthandeln för att proviantera.  Tidigare låg öns affär flera kilometer bort från Byviken och det var ett svettigt företag att ta sig dit för att handla. Numera har de byggt en ny, fin butik i direkt anslutning till Byviken, vilket måste gynna affärerna sommartid med många besökare som kommer till ön med färjan eller egna båtar.


Vi grillade och käkade gott innan det var dags för första festivalpasset. Visfestivalen håller till vid Holmögården med en mysig utomhusscen. Ute på gräsmattan finns både en läktare och en massa vita plaststolar i rad, en del under stora partytält och andra ute i solen. Vid gaveln på huset kan man köpa kaffe och fikabröd, det mesta hembakat och många sorters kakor. Här samlas alla, från små barn till ungdomar och riktigt gamla tanter i stråhattar och det bidrar nog till en fantastiskt fin stämning, där alla är glada och trevliga. Varje år lyckas arrangörerna få dit några kända artister som dragplåster, blandat med mer okända förmågor. Och det är oftast dessa
nya musikbekantskaper som är mest spännande att få höra, varje år hittar vi några nya guldkorn. Så även i år, bandet med David Miles var helt suveränt, efter deras spelning köpte vi deras cd-skivor och fick hela bandets autografer på skivfodralen, ett roligt minne. Ljudtekniken är alltid förstklassig på Visfestivalen, artister som inte varit där tidigare blir imponerade och glatt överraskade, så även publiken. Fredagskvällens festivalpass avslutades med klingande toner av Umeås egen sånglärka Lisa Miskovsky och sedan var det dags att promenera över till Panget, där puben och det lilla dansgolvet snart fylldes med partysugna besökare.
Ett par lokala musiker från Umeå stod för musiken och det gjorde dom riktigt bra, stämningen var hög med många skratt, mycket sång och dans. När musiken hade tystnat gick vi genom sanden tillbaka till våra tält och njöt av den vackra sommarnatten. Ett gäng ungdomar satt vid vår lägereld med egna instrument, så det blev en härlig musiknatt till dragspel, gitarr och allsång. När man tältar kan nattimmarna kännas kalla och sedan när morgonsolen stiger upp blir det stekande hett i tältet, så det blev inte många timmars sömn.


Att få sitta runt en eld och se dagen vakna till liv, koka morgonkaffe och umgås med sina bästa vänner har väl högsta tänkbara mysfaktor. Efter en förmiddag med havsbad och sol var det på eftermiddagen dags för festivalpass nummer två, där bland annat Finn Zetterholm sjöng sina visor och berättade roliga historier. Passet avslutades med Maria Lundqvist som inledde med sin rollfigur Sally vilket fick publiken att tjuta av skratt och hon avrundade med vackra visor och tänkvärda ord som rörde till tårar, ett helt fantastiskt framträdande från början till slut. Vår middag blev en härlig grillfest med mycket gott på dubbla grillar innan vi mätta och
belåtna strosade iväg för det tredje och sista festivalpasset. De hade räknat antalet besökare till runt tusen personer, vilket är bra för att vara på Holmön. Tess in Toulouse var en trevlig musikupplevelse för oss och svensk reaggie med Partiet mycket uppskattat innan festivalen för i år avslutades med Caroline af Ugglas och en fantastisk Janis Joplintolkning med många extranummer och rungande applåder. Samma procedur med pub och dans på Panget och sedan mötte vi gryningen vid lägerelden. Så imponerande med alla dessa ungdomar som tar med sig sina musikinstrument och spelar och sjunger för dem som vill höra och sjunga
med.

På söndagsmorgon åkte många festivalbesökare hem med tidiga färjor eller egna båtar, men vi valde att stanna och njuta av denna underbara dag fram till eftermiddagsfärjan klockan fem. Kungsholm, en ny färja på den här sträckan och betydligt lyxigare än vad vi är vana vid. Så i lugn och ro kunde vi packa och göra oss klara, äta lunch på Panget och sedan tillbringa några softa, sköna timmar vid havet och ett besök på Båtmuséets lilla caféservering. Vilken helg! Ännu ett år blev vår visfestivalhelg på Holmön en succé och vi längtar redan till nästa sommar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra skrivet! Vilket flyt i texten.

Anonym sa...

Underbart att läsa, pressen släng er i väggen det är sånt här som vi som arrrangerar festivalen vill få som gensvar.
Vi å vår sida tackar er, dej och dna kompisar, som den underbara publik ni är!
Vi bugar och tackar och så syns och hörs vi nästa år!

Tant Kalle sa...

Tack så mycket!

Tant Kalle sa...

Tack för dom orden, så roligt! Ja det gör vi absolut, på återseende nästa år!!!