torsdag 20 mars 2014

Vårdagjämningen fick en djupare innebörd idag #blogg100

Dagen började med 14 minusgrader i morse och nu snöar det för fullt, vi är lovade 20 cm nysnö tills i morgon. Men trots det vinterlika vädret är det ju faktiskt vårdagjämning. Dagarna är nu ungefär lika långa som nätterna, över hela jorden utom vid jordens poler, faktiskt. 
En jobbarkompis bjöd på gott fika i eftermiddag med anledning av newroz, det kurdiska nyåret som infaller på vårdagjämningen. Kurder firar av tradition newroz som en nyårsdag för att välkomna naturens återuppståndelse. Vårdagjämningen är för kurderna en kärleksfull dag att fira med eldfester, dans och att äta i gemenskap med varandra samt besöka släkt och vänner. Istället för stora eldar tände vi därför ljus och dukade fint på fikabordet.
 Newroz är också symbol för omkullkastandet av tyranni och befrielsen av befolkningen. Men de länder som ockuperar Kurdistan har strängt förbjudit kurderna att fira newroz och de som brutit mot förbudet har straffats hårt, många sitter idag i fängelse på grund av det. Vi blev idag lite påminda om vikten av att mänskligheten åtminstone för en dag lägger all ondska åt sidan och känner kärlek och tillit människor emellan. Den tanken tog jag med mig. För mig ska vårdagjämningen få symbolisera mänsklig kärlek, en dag värd att uppmärksamma. Så därför sänder jag här en kram till alla människor idag.

Inga kommentarer: