Många klagar på att de snurrar runt i sängen, oförmögna att komma till ro de nätter fullmånen lyser. Ett schweiziskt forskarlag, under ledning av professor Christian Cajochen vid universitetet i Basel, kom av en händelse att tänka på detta på en bar en kväll när det var fullmåne och bestämde sig för att undersöka data från en tidigare sömnstudie. När de jämförde resultaten mot måncykeln kunde de slå fast att det fanns belägg för klagomålen. Det banbrytande resultatet redovisas i tidskriften Current Biology.
De 33 försökspersonerna - fullt friska i olika åldrar - hade fått krypa till sängs i laboratoriemiljö och hade alltså inte nåtts av eventuellt månljus. Mätningarna gjordes under en längre tid och under månens alla faser.
Det visade sig att runt fullmåne tog det försökspersonerna fem minuter längre att somna in och de sov totalt 20 minuter mindre. Även sömnens kvalitet påverkades: Den hjärnaktivitet som är kopplad till djupsömn sjönk med 30 procent. Dessutom sjönk halten av sömnhormonet melatonin.


Jag har för många år sedan upptäckt förmågor i mina händer. De vet var jag behöver ta och känna på en person. För att hela en smärtpunkt eller för att genom energiflödet ta reda på orsakerna till smärtan. Mina händer kan även lugna och minska ångest och stress. Men de förmedlar också genom kroppskontakten bilder och budskap om hur personen mår psykiskt och fysiskt, kanske från deras undermedvetna. Jag har haft svårt att lära mig hålla distans till dessa intryck och bilder och har därför undvikit att lägga mina händer på någon för att inte drabbas själv av dessa upplevelser.

Att vara uppkopplad mot andra innebar inte alltid med automatik att man kan styra riktningen för sina energiflöden. Ibland får man bilder och budskap från personer man aldrig hade träffat. De ingår ofta i vänners nätverk och vänskapskretsar. Jag har grubblat mycket på detta märkliga fenomen och kommit fram till att det kanske beror på att mina vänner kanske inte såg eller förstod budskapen och därför använde dessa, för mig okända personer, mina energiflöden och kraft som budbärare.