torsdag 24 april 2014

Kommunalrådet och tiggeriet #blogg100


I vår stad har vi ett kommunalråd som har överlevt sig själv flera gånger om. Han har suttit på sin post alltför många och långa (20) år och ur hans frispråkiga mun har hoppat fler och grövre grodor än någon annan hinner med under en hel livstid. Men han verkar precis som katten ha minst nio liv. I sin offentliga blogg skriver han med jämna rum allehanda personliga synpunkter och struntprat om allt från sälarnas situation till nu senast om stadens tiggare. Ofta utan någon som helst förankring, varken i partiet eller verkligheten. Det handlar om egna spekulationer utan faktagrund, subjektiva uppfattningar och hörsägen från andra källor eller i tredje hand. Om han vore en privat person skulle jag inte ha några invändningar. Men när han skriver i egenskap av förtroendevald kommunpolitiker skäms jag å kommunens och partiets vägnar. Det finns tydligen inga gränser för vad den mannen kan vräka ur sig! Jag har haft svårt att bestämma mig för vad jag anser om tiggeriet på stadens gator och torg, tycker att det är en svår fråga. Det finns så många olika infallsvinklar och perspektiv att se på problemet ur. Och jag tror att många med mig delar samma dilemma. Men igår fick vi kommunmedborgare vägledning i tyckandet från vår förtroendevalda kommunledare Lennart Holmlund. I hans inlägg i frågan kan man bland annat läsa följande citat:


"Är tiggeriet organiserat och av vem ? Visst har det dykt upp flera som sitter och tigger på våra gator även i Umeå. En del sitter som om man tror att de har allvarliga handikapp. När man sedan träffar och pratar med de vakter som är anonymt klädda får man en ny bild för varje dag. Tiggarna transporteras ut med fina Mercedes och BMW. Personer som setts sitta med käpp och skaka och ser ut att må riktigt dåligt kan sedan ha setts springande och snattat oxfile på Strömpilen."


Man tror inte att det är sant! Nu, Lennart Holmlund, får du dra en papperspåse över huvudet och sätta dig i skamvrån. Fy skäms!! Och inom kommunpolitiken har du inte mer att göra, hoppas att dina partikamrater hittar modet att ge dig sparken, avsked på grått papper utan avgångsvederlag eller uppsägningstid. Europas Kulturhuvudstad blir en skampåle för tid och evighet om kommunalrådet inte har mer vett och sans än att slänga ur sig dylika vidarebefordrade antaganden och tyckanden i en offentlig blogg. Vid din högaktningsvärda ålder borde du ha gått i pension för länge sen, men snälla du - gör det nu innan du hinner förstöra stans rykte ännu mer! Dra till sommarstället i Långvattnet, där i egenskap av privat pensionär kan du fortsätta ditt tyckande och tänkande bäst du vill. Men fortsättningsvis vill jag kunna vara stolt över att vara umebo och det går inte med dig som offentlig profil.

4 kommentarer:

Anneli Johansson sa...

Bra talat!
Personerna runt Lennart Holmlund måste helt enkelt karska upp sig och sätta gränser för honom..det blir rätt skrämmande hur lite motstånd en galning får i maktposition. För det är ju en maktposition även om det "bara" är en kommunalpolitisk position. Man får vara glad att befogenheterna att agera ut konkret i vart fall än så länge är begränsade...

Anneli Johansson sa...

Måste tillägga: Vilken fin lay-out du har på dina blogginlägg Karin! Skulle kunna vara vilken stor dagstidning som helst!

Anonym sa...

Inget nytt for oss som bor I London. BBC sande en dokumentar ett tag sedan som visade att dessa "tiggare" lever som kungar hemma I Rumanien, Stora hus Mercedes och BMW bilar osv. Oftast ar dessa "tiggare" anslutna till gangsternatverk sa tror inte det funkar annorlunda I Sverige, speciellt inte eftersom media och politiker I Sverige gor sitt basta for att dolja sanningen till skillnad fom UK.

Anonym sa...

En av flera dokumentarer om tiggare inom EU, denna fran BBC.
Funkar pa precis samma satt i Sverige

https://www.youtube.com/watch?v=oJRGC8pMQU8