tisdag 9 juni 2015

Intryck av Sommar


Ett gäng glada studenter kliver av bussen på samma hållplats. Jag går snabbare än dem och hör deras befriande glada skratt bakom mig, jag ler. Så unga, så lyckliga och jag önskar dem allt gott i livet. En ovanlig känsla slår emot mig, det är sommarvärme! Andas djupt och njuter av känslan, kan det verkligen vara sommaren. Så skön den känns. Börjar gå min hemväg genom den lilla byn som nu ser somrigt färgglad och levande ut. Jag bor här, lyckliga jag.


Bonden kan äntligen plöja sin åker med en flock skriande måsar i släptåg. Jorden ser fortfarande ut att vara blöt, men traktorn fastnar inte i leran och han kör runt, runt och ser ut att trivas. Uppe på Vilbacken går den gamla damen omkring i sin trädgård med rullator och tittar till växtligheten. Småfåglarna kvittrar intensivt omkring henne. Jag tror hon matar dom väl så dom trivs extra bra där i hennes holkar. Jag vinkar men hon ser mig inte. Istället möter jag ett bekant par som är ute på promenad, de hälsar glatt och fortsätter med raska steg och lätta sommarkläder. 

Nere vid sjön måste jag stanna till för att ta av mig jackan. En mamma är där med sina och andras barn på badplatsen, men än är det för tidigt att ta ett dopp i det kalla vattnet. De äter mellanmål och ser ut att må riktigt gott. Ekorna ligger och guppar vid strandkanten och någon har sjösatt en bastuflotte i sjön. Alla dofter slår emot mig - jord, nyklippt gräs och starkast av alla dofterna av hägg och syren. Grönskan är intensiv, allt växer så snabbt att man nästan kan se det om man stannar till för en stund. Molntussarna leker med varann på den sommarblå himlen. Korna i hagen har fått kalvar och råmar samtidigt som de fortsätter tugga på sitt gräs när jag passerar. De små nyfödda är så söta och näpna, springer efter sina mammor på ostadiga ben. Ingen kamera har jag med mig, men jag hinner väl senare. Sommaren har ju precis börjat.

Jag tar genvägen förbi skolan där flaggan vajar i topp och på fotbollsplanen spelar några pojkar en spännande match med noggranna regler och höga röster. De ser ut att ha så mycket spring i sina sommarben och nu väntar hela långa sommarlovet. I ögonvrån noterar jag att Träskvägen ser ut att ha torkat upp och blivit farbar. Tänker att jag borde ta en kvällspromenad och se om fåren och hästarna har fått komma på sommarens grönbete. Kanske har de fått föl och små ulliga lamm där ute. Det vill jag inte missa.

Bäcken porlar och dikena är fyllda, marken har inte kunnat ta hand om allt regn och nu ser det ut som att vattnet inte riktigt vet vart det ska ta vägen. Solglittret är bländande, det känns som att det kittlar mig i ögonen och för det känner jag mig glad. I backkrönet kilar en liten ekorre snabbt över grusvägen och upp i en stor gran. Där sitter den och spejar, jag tycker mig få ögonkontakt med de pliriga pepparögonen innan den hoppar vidare på grenarna. 

En av mina katter kommer och möter mig, stryker sig mot mina ben och hälsar mig välkommen hem. Jag sparkar av mig skorna och går barfota genom gräset fram till farstukvisten, där min älskade sitter med sin kaffekopp. Vi sätter oss på bänken under eken, sommarvinden susar i trädtopparna och vi ser ett par fjärilar dansa. Kaffet smakar godast och livet är skönt. 

Granarna är fulla med ljusa skott som jag samlar och ger till mina höns. Tuppen gal så stolt, han har ju två hönor som snart ska ge flocken nya små kycklingar. Och han är far till alla barnen. Blåbärsriset i skogskanten dignar under blommor, hjortronen på myren har snart blommat ut. Den bästa tiden på året, precis när sommaren kommit och allt det underbara fortfarande väntar. En klok vän brukar säga; Svär inte över sommarregnet utan tänk att det är bra för svampen. Men till svampsäsongen är det länge än, nu vill jag ha massor av sol värme och havsbad först.

Och jag blundar och känner hur hela jag fylls av lycka över alla dessa sinnesintryck av Sommar. Den är här nu, den är kort men helt underbar så länge den varar. Efterlängtad och älskad av alla. Du sköna sommar, välkommen hit!

1 kommentar:

  1. En härlig beskrivning av din ''sommarpromenad'' hem genom byn! :-)
    Nu är det ju här, fågelsång, blommor och alla dofter,det man längtat efter hela kalla och regniga våren! :-D

    SvaraRadera