måndag 27 april 2015

Trädgårdens År 2015, del 4

Trädgårdsmässa

I helgen var det Trädgårdsmässa på Nolia i Umeå och vi var givetvis där för att ta del av nyheter och trender, få inspiration och handla lite grann. Bland annat pratade vi med några trädgårdsdesigners som erbjöd sig att för en slant göra hembesök och sedan för ytterligare en större slant komma med förslag. Intressant, men i en lågbudgetträdgård som min får jag nog avvakta och se vad pengarna räcker till. Vore ju synd om jag sedan efter besöket och förslaget inte har några pengar kvar att förverkliga trädgården med. I trängseln bland alla montrar och människor var det svårt att få en överblick och på våra breddgrader alldeles för tidigt att köpa plantor. Än dröjer det ju innan det går att plantera ut någonting. Men visst, det följde med ett gäng lökar hem tillsammans med mat, som från alla mässor. Goda ostar, rökta köttprodukter och blandade olivsorter. Ska man orka jobba i trädgården måste man ju fylla på energiförrådet och godsaker finns det alltid plats för och sug efter. Någon rund bänk till min ek hittade jag dock inte, så det blir nog att snickra en själv...
 
En hängmatta hör väl till varje trädgård och jag som har såna mängder med trasmattor fick en idé... Men de torkar långsamt efter regn, så det måste bli en evigt solig sommar!

Även i krukorna går det ju att ha spaljéer och få upp växtligheten med enkla medelJag gillar hennes outfit! Får nog börja tänka mer på hur jag är klädd i trädgården...


Det här vedeldade badkaret för utomhusbruk hamnade överst på min mans önskelista! Snyggt och bekvämt var det och ett trevligt alternativ till badtunna. Vi rymdes båda två!


Vatten måste man ju ha i trädgården och det fanns en del förslag som jag funderar vidare på och sätter upp på önskelistan tillsammans med växthus och mur...

Hmmm...

Jag älskar liljor! Hoppas de kommer att trivas i min blomrabatt också!Trädgårdsmöbler av gamla pallar fanns med i år också. Känns varken nytt eller trendigt, men ett praktiskt och bra sätt att återanvända gammalt på nytt och sånt gillar jag!

Snyggt parasoll
 

onsdag 22 april 2015

Trädgårdens År 2015, del 3

Jag tog en "före"-bild i söndags, tänkte att det kunde vara roligt att om några månader kunna gå tillbaka och se skillnaden, när min blomrabatt och pergola med alla växter är på plats. Den ska gå längs hela altankanten och blir alltså ganska stor. Det kommer att behövas ett himla massa blommor för att fylla den som jag har tänkt, mest blir det perenner men första året får jag fylla upp med annueller i tomrummen.

Och idag var det äntligen dags att ta första spadtaget! Att skala bort 30 år gammal grässvål på 12 m2 är ett ganska drygt jobb. Men jag hade god hjälp av katterna som turades om att komma förbi och kolla vad jag gjorde. Först mätte jag och placerade ut pinnar. I brist på snören lade jag istället ut kätting på marken mellan pinnarna, där jag skulle skotta raka kanter. Det fungerade också bra. 
All grässvål rullade jag sedan iväg i skottkärran till hönsgården och la ut som gräsmatta åt hönsen. Jag vet att den inte överlever så speciellt länge, men de har ju rolig berikning så länge det varar och de såg mycket nöjda och glada ut. De är jätteduktiga på födosök och idag fick de nog tag på både maskar och småkryp, förutom färskt och gammalt gräs att äta. Resterna får sedan gå till komposten.

måndag 6 april 2015

Trädgårdens År 2015, del 2

Annandag påsk bjuder på snöblandat regn och föga imponerande tre plusgrader. Men det finns ju massor av trädgårdsarbete att sysselsätta sig med inomhus, inte minst att fylla på kunskapsbanken. Och ska man studera ett nytt ämne behöver man kunskapskällor. Just nu frågar jag ut alla trädgårdsintresserade människor jag känner och kompletterar deras erfarenheter med teori ur böcker och från nätet. 

Och ska man studera så behöver man en studieplats att hålla till på. Det kan också vara så att mannen i huset började sucka när allt låg utspritt överallt och önskade att jag skulle plocka ihop lite grann. Jag höll med om tanken att det vore praktiskt och skönt att få vara ifred, få bre ut mig så mycket jag anser mig behöva där jag varken stör eller är i vägen för andra aktiviteter i huset. Så en liten studiehörna fick det bli!

På en loppis vi besökte i går hittade jag några trädgårdsböcker för 5 kronor styck! Ibland ger det en speciell känsla att få bläddra fram och tillbaka i en bok, märka för sånt man vill återkomma till och göra egna anteckningar i kanten. För böcker ska användas så det syns att dom har gjort nytta, det är min uppfattning! Idag "väljer jag stil" utifrån omgivningens förutsättningar och mina egna önskningar, försöker få en realistisk bild av hur mina drömmars trädgård faktiskt kan komma att se ut. Jag läser också på om olika jordtyper och försöker hitta växter som förhoppningsvis ska trivas tillsammans i samma jordmån. Och om hur jag bäst kan nyttja min kompost och all hönsgödsel jag får från mina höns.


Riksförbundet Svensk Trädgård har en samling faktablad om ekologisk odling, som jag har skrivit ut och samlat i en pärm. Man hittar mycket matnyttigt på deras hemsida tradgard.org Bland favoriterna på datorn har jag även lagt Sävar Fröplant och Trädgår´n i Bygdeå, mina två närmaste ställen att köpa plantor från och som jag tänker besöka när säsongen närmar sig. Det finns ju fler och betydligt större i Umeå, men det känns roligt om jag kan gynna de mindre i mitt närområde. Och så har jag bokat in Norrlands egen trädgårdsmässa i min kalender 24-26 april!
lördag 4 april 2015

Trädgårdens År 2015, del 1

Nu har vi bott här i 5 år och det är hög tid att göra någonting åt tomten! Inte hela, för den är stor - 4352 m2 för att vara exakt. Men delar av den i alla fall. Det känns ändå som ett stort och dyrt projekt och är det något jag inte är så är det trädgårdsmästare. Behöver och tar tacksamt emot alla tips, goda råd och all hjälp jag kan få!!! Om min man fick bestämma skulle vi asfaltera hela tomten, så han får inte vara med i mitt trädgårdsprojekt! Vilket innebär att jag ensam ska klara av att både anlägga och sköta trädgården, den får alltså inte bli för krävande eller omfattande. Mycket att tänka på...


Jag startade Trädgårdsåret med att göra en skiss över mina planer.
Och sedan blev det ett besök på Granngården.

Längs hela långsidan på huset har vi en altan i sydvästligt läge med mycket sol. Där vill jag ha gårdens enda blomrabatt och jag tänker mig vita blommor med inslag av blått i olika nyanser. På mitten vill jag ha en pergola med en vit klätterros och jag har hittat en som heter Polstjärnan. Här uppe i norr, växtzon 5-6, gäller det ju att hitta härdiga perenner som klarar klimatet. Blomrabatten ska börja smalt ute i ändarna och bli bredare mot mitten där den delas av pergolan och en gång från altanen ner på gräsmattan. Växterna ska variera både i höjd och blomningstid. Första året får jag kanske komplettera med ettåriga sommarblommor för att fylla upp hela rabatten. På altanen blir det några krukor med sånt som inte klarar mitt vinterklimat; Dahlia, Fresia och Anemoner. Kanske några fina, vita pelargonier. Det har varit roligt att leta växter på nätet, dessa har jag funnit och fastnat för:

Vita höga
Asiatlilja
Brudslöja
Vitlysing
Pion
Orientalisk vallmo

Vita Låga
Akleja
Löjtnantshjärta
Vit näva
Vitsippa eller tovsippa

Blå Höga
Riddarsporre
Stormhatt
Iris
Blågull

Blå Låga
Näva
Karpaterklocka
Pärlhyacinter
Scilla

En del av dessa köpte jag som lökar/rotdelar och förplanterade i krukor så att de ska hinna växa till sig lite innan det är dags att plantera ut dem. Och i en del av krukorna har det faktiskt börjat komma upp lite grönt! Men än ligger snön djup där ute, så jag får lov att ge mig till tåls ett tag till...

Utanför rabatten har föregående husägare planterat massor med prydnadsbuskar av olika slag och det flesta av dem vill jag ta bort! Men jag har en ek (!) och runt den vill jag ha en bänk där man kan sitta och filosofera.  Bortanför denna ek ska tomten fyllas upp med massor av jord. Där tänker jag mig grönsaksodlingen, mest i pallkragar, och på sikt ett växthus, men det ryms inte i årets budget. Jag önskar mig några bärbuskar och ett par fruktträd och skulle gärna vilja ha en liten damm med porlande vatten någonstans i närheten av eken.

Sen behöver ju trädgården belysning av något slag, men där har jag än så länge inga som helst idéer...