söndag 24 maj 2015

Trädgårdens År 2015, del 7

På Pingstdagen kom försommaren till Djäkneboda med strålande solsken och skön värme, så det blev en heldag ute i trädgården. Äntligen blev rabatterna och kantstenarna längs altanen klara och växttunneln för klätterväxterna kom på plats. Om man tittar noggrant på bilderna kan man se den skymta mitt framför farstukvisten, en båge av armeringsjärn som Stefan har svetsat ihop. Dessvärre är jag ju varken trädgårdsmästare eller stensättare, det har jag konstaterat för länge sen. Men jag gör i alla fall mitt allra bästa, så bättre kan det inte bli för min del. De perenner jag dragit upp inomhus fick flytta ut, nu går det lättare att beräkna vad jag behöver köpa för plantor och hur många. Längtar tills det börjar växa och frodas och håller tummarna att vi inte får några frostnätter. Snart är alltså den här första etappen av projektet klar och jag kan gå vidare med nästa, min grönsaksodling.  

fredag 15 maj 2015

Trädgårdens År 2015, del 6

Jag hittade ganska billiga kantstenar på Byggmax för 10 kronor styck. Det blev över några stycken från min stensättning och de räckte precis till en tidigare skamfläck i min trädgård. Rätt nöjd med resultatet för en hundring. Där växer mina pioner och lite blåklint på sommaren. Denna regniga, blåsiga och kalla maj låter de dock vänta på sig än så länge...
onsdag 13 maj 2015

Trädgårdens År 2015, del 5

Mina perenner i fönstren längtar ut och jag önskar mig ett växthus! 

Jag har dragit upp fresia, vitlysing, dahlia, iris, ranunkler, anemoner, liljor, löjtnantshjärtan, liljekonvaljer och Commelina coelestis (som jag inte vet vad de heter på svenska, men det är en låg kantväxt med blå blommor). Det enda som inte tog sig var brudslöja, fråga mig inte varför...
Där ute har min stora blomrabatt börjat ta form, men jag måste iväg och köpa mer kantsten och mycket mer jord. Jag grävde ur ordentligt, ca 30-40 cm, och klädde kanterna med markduk för att få bort alla rötter och minska ogräsets möjligheter så gott det nu går. Min man har hjälpt mig att svetsa en växttunnel av armeringsjärn till mina klätterväxter mitt i rabatten. Det blir en gång ner från altanen ut på gräsmattan genom tunneln, har jag tänkt. Valet står mellan klematis och klätterrosor på ena sidan. På den andra sidan av tunneln tror jag att det blir vildvin eller något annat som ger frodig grönska. Tar tacksamt emot förslag på klätterväxt som skulle passa i min blåvita rabatt i sydvästligt läge!!De flesta av prydnadsbuskarna är bortgrävda, tack grävmaskinen! Och för att det inte ska komma upp nya små buskar har jag påbörjat en wellpappsbädd, det var roligt. Wellpapp mot marken, täckte den med kvistar och grenar, löv och kompost, hönsskit och strö och så ska det täckas med jord. Sen varvar man tills man har en härlig odlingsbädd. 
Före. Eken är instängd av alla dessa spireor av olika slag, det känns som att tomten tar slut där. Jag vill öppna upp och få mer rymd, utnyttja tomten bättre helt enkelt.

Efter. Fortfarande återstår en del röjning, träd som ska fällas och mark som ska fyllas upp med jord. Men man kan i alla fall ana en viss öppning och förbättring. En rönnspirea fick stå kvar, den gillar jag. Och det gör fjärilarna och humlorna också.Nu får värmen gärna komma! Jag är så sugen på att börja plantera ut blommor och så grönsaksfrön i pallkragarna. Med lite tur ska jag få köpa broccoli som en duktig kvinna redan har försått och dragit upp. Jag märker att tiden inte räcker till allt jag vill göra i år, men så ska det kanske vara. Och jag önskar att mitt trädgårdsprojekt inte var beroende av en alltför begränsad budget. Det är otroligt mycket jag behöver köpa, min önskelista är jättelång! Men pengarna räcker lika lite som tiden, tycks det. Skatteåterbäring och semester blir bra framöver!