fredag 19 februari 2016

Att våga välja en hållbar livsstil

Dalai Lama fick frågan om vad som förvånade honom mest. Svaret blev Människan. Hon offrar hälsan för att försöka tjäna pengar. Sedan offrar hon pengar för att få tillbaka hälsan. Hon är så angelägen om sin framtid att hon inte njuter av nuet. Följden blir att hon varken lever i nuet eller i framtiden. Hon lever som om hon aldrig skulle dö och så dör hon utan att någonsin verkligen ha levt. 

I USA kallas vi downskifters, vi som väljer att leva enklare och mer ekologiskt. Här i Sverige kan vi väl översätta downshifting eller Voluntary Simplicity, som livsstilen också kallas, till att vi växlar ner och frivilligt väljer enkelheten och hållbarheten i tillvaron. Att vi föredrar att ha ett liv före döden som inte bygger på konsumtionshets, utan mer på reflektioner och relationer. Tidsbrist och stress är den stora folksjukdomen i vårt moderna samhälle, en negativ stress som leder till allvarliga och ibland livshotande sjukdomar.  Botemedlet kan vara att varva ner, helt enkelt.

Det handlar inte om en ny Gröna Vågen-rörelse, där alla ska bo i spartanska små stugor på landet och bli självförsörjande! Men väl en ekologiskt hållbar livsstil, eftersom det finns  en tydlig koppling mellan överkonsumtion och miljöförstöring. Det handlar om att vi medvetet väljer ett mer balanserat liv och samtidigt bidrar vi till en bättre miljö. Tiden är viktigare och mer värdefull än prylarna och karriären, vi ger oss själva tid att verkligen leva det liv vi vill. 

Gå ner i arbetstid?
Det finns en väldigt stark norm att jobba heltid i vårt samhälle. Att gå ner i arbetstid kostar, i såväl pengar som uteblivna karriärmöjligheter. Det gäller för var och en att göra ett medvetet val - hur mycket av din tid i livet är du beredd att sälja och till vilket pris? Hur mycket av din tid vill du äga helt själv och vad får det kosta?

Anpassa boendet?
Många som växlar ner byter bostad. Vissa väljer att bo mer centralt för att slippa dyra resekostnader till och från jobbet, andra väljer billigare boendekostnad och enklare boendestandard utanför stadsmiljön. Hur stor och dyr bostad behöver du egentligen? Finns det alternativ?

Minska och förändra konsumtionen?
Ett annat skäl att växla ner är att det minskar utrymmet att konsumera. Många identifierar sig med sitt hem, sina kläder och statusprylar. En del har blivit vana att resa bort flera gånger om året för att lappa ihop familjen eftersom den stressiga vardagen bryter ner relationerna. Stressade människor gör ofta ogenomtänkta köp och får onödigt dyra omkostnader. Att endast köpa det man verkligen behöver och att sälja eller skänka bort det man absolut inte har behov av, är en medveten konsumtionsstrategi som gynnar både privatekonomin och vår gemensamma miljö. Kan du köpa de saker du verkligen behöver begagnat eller måste det vara nytt? Vad betyder det för dig att handla närproducerad och ekologisk mat ur miljöhänseende? Vad hände med kunskapen om att lappa och laga istället för slit-släng-köpnytt?

Så här gjorde vi:

Arbetssituationen:
Jag jobbar redan deltid av hälsoskäl och min plan är att ytterligare gå ner i arbetstid för att få mer energi över till fritiden och det liv jag vill leva. Min man jobbar här hemma och bestämmer själv i vilken omfattning, inte mer än att det räcker till de nödvändigaste utgifterna. Ekonomiskt sett är det ingen guldtillvaro, ibland är vår privatekonomi ansträngd utan utrymme för någon lyx, men vi har alltid råd att äta gott och bo bra. 

Boendesituationen:
Våra fritidsintressen och önskan om närhet till naturen styrde vårt val av bostad. Vi bor några mil utanför stan, men inom pendlingsavstånd med kollektivtrafik. Vårt hus kostade ett par miljoner mindre än ett motsvarande hus med centralt läge. Därför är också vår boendekostnad förhållandevis låg. 

Konsumtionen:
I vår ålder har man redan skaffat det mesta man behöver. Båda har vi rest genom livet med lätt packning, vi är inga samlare eller prylmänniskor. Att göra loppisfynd istället för att alltid köpa nytt känns rätt och är roligare. Våra livsmedel köps närproducerade och ekologiska så långt det är möjligt, vi har egna höns och odlar egna grönsaker ekologiskt. Kläder och skor köper vi endast när de gamla är utnötta. Istället för långresor föredrar vi dagsutflykter i närområdet. Vårt sparsamma köpmönster innebär att även vi kan unna oss lite guldkant på tillvaron ibland. Framförallt har vi mer tid och ork att njuta av vårt stressfria liv och det som betyder mest av allt för oss. 

Vad är lycka om inte den enkla harmonin mellan människan och det liv hon lever. 

/Albert Camus

2 kommentarer:

  1. Jag lever nog rätt mycket så. Sambon och jag har åsikten att nytt köper man när det gamla har gått sönder. Det gör att vi fortfarande har en tjock tv. Jag äger ytterst få saker, har aldrig haft mycket och har de senaste åren sålt av en del. Köper i stort sett aldrig böcker utan lånar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en skön livsstil 😊

      Radera