tisdag 8 augusti 2017

Projekt Ulas Växthus 2017, del 7


Att välja tak till växthuset var lättare sagt än gjort. Kanalplast är hållbar, stark och styv men kostar en förmögenhet som jag inte har. Korrugerad plast/trapetsplast finns det gott om i olika prisklasser och kvaliteter. I den djungeln lyckades jag hitta mitt plasttak från GOP, Glasfiber och Plastprodukter AB. Den trapetsplatta jag valde heter Gop Skylon, den har en mycket hög ljustransmission på 82% (hur stor del av ljuset som passerar genom plasten), ska vara slagtålig och är återvinningsbar till 100% utan att vara alltför dyr. Den ger ett behagligt ljusgenomsläpp och företaget lämnar 10 års garanti. Till denna plast fanns även nockplast, tätningslister och skruv från samma leverantör.

Robusta takstolar är monterade ganska tätt och en del av takplasten har vi skruvat fast på läkten. Egentligen skulle jag ha målat allt sånt innan taket skruvades, men en Visfestival och välbehövlig byggpaus kom emellan. 


Efter Visfestivalen kom barnbarnen på besök och den veckan blev det därför inget gjort på växthuset. Och helt plötsligt är det sista semesterveckan, tidiga hösttecken är på gång och det börjar bli bråttom med att få bygget klart så att plantorna får flytta in innan första frosten. Annars lär det inte bli någon skörd i år, varken av paprika eller tomater och det vore ju synd. Så nu är takstolarna och en stor del av mig själv målade, jag kan börja riva byggställningen i växthuset. Igårkväll monterade jag en gammal lagerhylla och första plantorna fick flytta in.

Sista gavelväggen har vi medvetet valt att bygga sist, för att det ska vara lättillgängligt att komma in och ut med fönster och virke. När den är på plats återstår egentligen bara att montera resten av fönstren och lite annat småpyssel. Sedan är det dags att gräva klart den inramande rabatten, plantera de sista perennerna, ställa staketet och trädgårdbelysningen på plats samt ringa efter elektrikern som får komma och dra el. Jag hoppas att den här veckan är försedd med gummiband för jag kan behöva töja ut tiden för att hinna..  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar